Плочи за готвене от Хималайска сол

32,00 лв.

Плоча за готвене от Хималайска кристална с сол 20/10/2,5 - 9лв

Плоча за готвене от Хималайска кристална с сол 20/10/5 -12лв

Плоча за готвене от Хималайска кристална с сол 20/20/4 - 28лв

Плоча за готвене от Хималайска кристална с сол 30х20х4 см - 36лв

Плоча за готвене от Хималайска кристална с сол овална 30/20/4 -35лв

Плоча за готвене от Хималайска кристална с сол 40/20/4 -60лв

Плоча за готвене от Хималайска кристална с сол  Бяла 40/20/4 -72лв

Кръгла плоча от Хималайска сол Ф17,5х3 см - 32лв

"Хималайска сол "ЕООД е представител на немската фирма "

Wagner Life Design 

https://www.wagnerdesign-en.de

може да разгледате нашите сертификати 

Произход : Пакистан

Хималайската сол  се определя като най-висококачествената естествена сол в света. Образувала се е от праисторическо море в района на Хималаите преди повече от 500 милиона години.  Тя е 100% натурална. Добива се ръчно, от солни мини, селектира се на ръка, измива се и се изсушава на слънце. Чиста е от съвременното замърсяване на моретата и океаните и не се преработва.

Хималайската сол се отличава и с изключително мек вкус. Вкусът е добър за нас, защото тя е отражение на нашата изначална физиология. Ако проследим историята на нашето собствено биологично развитие ще установим, че животът на Земята се е зародил в океана, от който са се образували и солните залежи. Забележителен факт е, че хималайската сол съдържа жизнено важни минерали и микроелементи и то в пропорции близки до тези в нашия организъм. Освен това Хималайската сол притежава йонна кристална структура.

 

Освен за осоляване на храната, Хималайската сол може да се използва и като чинии за сервиране, и като плачи за готвене.

 

Чиния за сервиране върху студени плочи от хималайска сол

 

Плочите от Хималайска сол са подходящи за сервиране на телешко или рибно карпачо  (сурово месо) или за други храни, които не са предварително осолени, тъй като поставена върху солта храната поема известно количество сол и придобива мек и питателен вкус.

 

Плоча за готвене от хималайска сол

 

Готвенето върху плочи от хималайска сол може да стане по два начина върху котлон или във фурната.  Препоръчително е към плочите да се отнасяте като към глинени съдове, за да си гарантирате по-дългото им използване. За целта загрейте предварително плочата върху която ще готвите на ниска температура от 50 oC за 10-15 минути, след което на 100 oC за още 10-15 минути, и едва тогава я загрейте до желаната температура, след което поставете храната, която ще готвите. Така ще си гарантирате, че плочата няма да се напука.

Най-подходящо е приготвянето на цяла риба с кожа - печете 30 мин. на 180oC без обръщане.

Други подходящи храни са: яйца, скариди, филета, зеленчуци, гъби и други.

При готвенето следва да се съобразите: с продължителността; да внимавате с предварително осолени храни, както и храните с високо съдържание на вода, тъй като те по-бързо ще абсорбират сол от плочата.

При използването на плочите имайте предвид, че те поемат както влага така и миризми. Също така е възможно с времето, плочите да потъмнеят и по тях да се образуват пукнатини, това е нормално. Правилното им използване ще им осигури по-дълъг живот.

 

Почистване и поддръжка

 

Измиването на плочите също трябва да е съобразено с температурата, плочата е готова за миене едва след като е изстинала. Измийте плочата от Хималайската сол с топла вода и четка или гъбичка и я подсушете с кърпа, преди да я оставите да изсъхне напълно. Не е задължително да използвате миещи препарати тъй като солта има мощни антибактериални свойства, непозволяващи замърсяването й с микроорганизми.

Измиването ще премахне тънък слой на солта и ще я подготви за използване отново.

При грижливо използване големите плочи могат да имат няколко години живот.

Съхранявайте плочите на защитено от влага място.

Препоръчваме преди да започнете да готвите на плочата да изгледате няколко клипчета в интернет :

например :https://www.youtube.com/watch?v=cO-ogF5AeTQ